Rejsebrev: Universiaden 2007, Bangkok

Til et blad for studerende har jeg skrevet følgende artikel:
Universitetssport er i Danmark hverken kendt eller stort. Modsat mange andre lande er stort set ingen elitesport i Danmark organiseret i eliteregi, og de forskellig universiteter i Danmark har ikke sport som et prestigeområde. Som nævnt er det anderledes i mange andre lande, og i starten af august fik jeg mulighed for ved selvsyn at opleve af hvilken kaliber universitetssport er på verdensplan.

Hvert andet år afholder organisationen FISU (Federation Internationale du Sport Universitaire) et kæmpe sportsstævne Universiaden (også kaldet World Student Games). Om vinteren kæmpes der i vintersportsgrene og om sommeren i sommersportsgrene – fuldstændig som ved OL. I år var 24. gang at sommerudgaven blev afholdt, og det fandt sted i Bangkok.

Selve Universiaden er for studerende, der er mellem 18 og 28 år, og studerer på en videregående uddannelse. I år var der 20 sportsgrene med ved stævnet, hvilket gav et deltagerantal på ca. 10.000 atleter og trænere, så det er ikke et tilfældigt lille stævne. Den danske delegation var i år større en sædvanlig, selv om den kun bestod af 2 fægtere, 16 atletikfolk og et pige volleyball hold.

Organisatorisk er stævner kun overgået af sommer OL, så der var en kæmpemæssig oplevelse. Alle ca. 10.000 deltagere boede på et Universitet i Bangkok (Thammasat University), hvor de lokale studerende var blevet bedt om at flytte ud i den måned sportsfolkene kunne benytte den til lejligheden indrettede ”Athletes Village”. Alle deltagerne spiste i en stor madsal med plads til 3.000 personer, hvor Thai Airways Catering sørgede for at forkæle os med masser af spændende mad og drikke – fra 5 morgen til midnat om aftenen. Derudover var der ca. 7.000 frivillige universitetsstuderende fra hele Bangkok området der hjalp til med at få alt til at fungere – bl.a. havde den danske delegation otte attacheer, hvoraf fem oven i købet snakkede flydende dansk (de havde alle været 1 år i Danmark på udveksling i enten 10. klasse eller gymnasiet og for de fleste lå de ca. 5 år tilbage, så meget imponerende må man sige)! Der var dermed også mulighed for at skabe et netværk af kontakter med studerende i værtslandet men så sandelig også med studerende fra de andre deltagende lande.

Hele Thailand var nærmest på den anden ende fordi vi kom. Der var oprettet særlige køer i lufthavnen til os, der var politieskorte hvis vi skulle til arrangementer i myldretiden, TV sendte direkte fra de mange konkurrencer, kronprinsen var æresgæsten til et storslået åbningsshow – selvfølgelig med både elefanter og fyrværkeri, alle delegationer havde fået stillet busser og biler med chauffører gratis til rådighed, der var lavet specielle mønter og frimærker i anledningen af stævnet osv.

For mange universitetsstuderende er et OL ikke realistisk, hvis man samtidig vil forfølge en akademisk vej, men kravene til en Universiade er det lettere at her er en fantastisk mulighed for at kunne kombinere sportsoplevelser ud over det sædvanlig med studierne. Selvfølgelig e de bedste ved Universiaden nærmest verdensstjerner i deres respektive sportsgrene, men der er også plads til dem der ”bare” er almindelige elitesportspersoner. I 2009 er Universiaden i Beograd og i 2011 er der i Shenzhen i Kina, så hvis du laver sport på højt plan, men også finder tid til studierne, så er det bare at binde løbeskoene, finde badebukserne frem, rense pistolen eller find softball battet frem. Man vil med garanti få en oplevelse for livet, hvis man deltager. Det fik deltagerne i årets Universiade hvert fald. Udover muligheden for at kombinere studierne med sportsoplevelser er det også en glimrende lejlighed til at opleve et ukendt lands folk og kultur på nært hold. Arrangørerne sørger for at der arrangeres ture til diverse seværdigheder og vigtige kulturelle oplevelser.

Man kan læse mere om universitetssport på international plan på www.fisu.net, hvor man både kan læse om sommer og vinter universiderne, ligesom der også er oplysninger om de mange studenterverdensmesterskaber i alt fra skak til match race i store både.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s