Sommer up-date – DM og EM i vente

Posted: 20 July, 2014 in Nyheder

Sommeren er over os, og dermed skal frugterne fra mange måneders arbejde på træningsbanen også plukkes. Når der er lidt stille her på siden, så er det ikke fordi vi ikke laver noget – nærmest tværtimod, men et udtryk for “travlhed i butikken”.

Siden landskampen i Riga har vi arbejdet hårdt for at få alle til at ramme formen på rette tidspunkt. For Andreas, Anna og Joseffa, så blev landskampen efterfulgt af et par ugers stævner, hvor årets første formtop skulle ramme. De arbejder alle med “dual-peaks” denne sommer, hvor man altså laver en formtop i slutningen af juni efterfulgt af 2-5 ugers overgangsperiode med lidt hårdere træning, hvorefter der gerne skulle komme en yderligere formtop i enten juli/august (Andreas) eller august/september (Anna og Joseffa).

Sara derimod skulle efter landskampen lige komme sig over at være blevet lidt forslået af sit styrt – og ellers arbejde stille og rolig frem mod en forhåbentlig EM kvalifikation og deltagelse. Hendes sæson er bygget op omkring en “single peak”, hvor hele foråret/sommeren bruges på stille og rolig at bygge op mod én formtop i juli/august måned (uge 30-33).

Hvordan går det så?

For Sara var det jo lidt af en nedtur at styrte til landskampen efter 22 mdr. væk fra atletik-banen. Vi kunne dog analysere os frem til, at selve løbet ikke var så skidt endda. Tilpas tempo jf. vores plan, god rytme de første 5 hække, masser af gode passager og en OK holdbarhed til sidst. Mange spurgte om det nok ikke var fordi at hun ikke var i god nok form, at hun styrtede, men nej, egentlig ikke. Det var en decideret fejl, som er et resultat af så mange måneder væk fra top-konkurrencer. Det er hvad der sker desværre, og er noget som kan rettes ved mere træning og flere konkurrencer.

Vi arbejdede derfor stille og rolig videre efter samme plan, og fik da også løbet nogle fine træningsløb etc. Jeg fandt derfor et mindre tysk stævne 11. juli i Rhede (en lille hyggelig by langt ude på landet ikke langt fra den hollandske grænse), hvor Sara kunne køre ned og få testet formen af endnu engang. Feltet så ud til at passe hende perfekt, men desværre kom der et par afbud, så det blev et meget lille feldt. Der var dog en god englænder med årsbedste på 56,6 med, som var perfekt modstand.

Vejret var ikke det bedste, og efter styrtet i Riga valgte Sara at tage et lidt mere konservativt udlæg, så der var mere teknisk overskud mod slutnignen. Det viste sig at være ganske godt tænkt, for hun fik hvertfald gennemført alle 10 hække præcist efter vores løbsplan ifht. skridt mønster. Slutresultatet blev en sejr og en tid på 57,25 sek. Akkurat under EM kravet!

Det tog 9 mdr. at være gravid. Og efter fødslen af Tobias tog det altså 9 mdr. at komme tilbage i den internationale elite igen:-)

Næste start skulle så være 19. juli i engelske Loughborough, hvor min gode trænerkollega og ven Nick Dakin var vært ved det årlige top-stævne. Nick som også tidlgiere har hjulpet både Sara og jeg (Sara har bl.a. været ovre og træne med Nicks gruppe) var med kort varsel klar til at garantere et godt heat til Sara, så vi så frem mod konkurrencen. I mellem Rhede og Loughborough havde Sara lavet en rigtig god test (en split 400 m hæk – 250 m + 150 m), hvor hun havde løbet tider som indikerede at hun kun løbe under 57 sek.

Desværre blev vi mødt af engelsk sommer når den er aller værst! Det væltede ned med regn over stadion, så vi var lidt slukørede. Sara er dog god til at abstrahere fra det, og da der var rimelig vindstille var hun ret opsat på at løbe stærkt alligevel. Og heldigvis forsvandt regnen fuldstændigt da hun gik i call-room, så bortset fra en lidt våd bane, så var der fine forhold til konkurrencen.

På papiret var Sara seedet 4-5, men bortset fra en lidt for tung start og lidt tunge skridt frem mod 6. hæk, som kostede tid frem til 7. hæk, så løb hun et super fint løb. Tiden var 56,83 sek. og en 3. plads. Dermed er hun for alvor tilbage!

Vi mener bestemt at der kan justeres ting, og som tidligere nævnt arbejder vi kun med én formtop, som vi ikke er nået til endnu. Så vi ser frem mod EM nu. Sidste to konkurrencer inden EM er planlagt til DM og Copenhagen Athletics Games. Der er stadig både tekniske ting der skal justeres, ligesom der lige mangler det sidste i form til at kunne holde de sidste 50 m, så der ser ganske lovende ud;-)

Saras løb fra Loughborough:

 

Omtale fra Dansk Atletik: Rhede og Loughborough.

Andreas startede jo som bekendt sæsonen særdeles tungt. Tider på 14,3-14,5 indikerede bestemt ikke, at han kunne konkurrere med på europæisk topniveau i år, men vi havde nogle helt bestemte detaljer vi ikke kunne få til at fungere. Disse fik vi på plads lige inden stævnet i Gøteborg 13/6, og derefter er det gået slag i slag fremad. I de to stævner som var efter landskampen i hhv. Gøteborg (igen) og i tyske Mannheim gav det begge gange årsbedste. Og for hver gang var Andreas’ følelse bare bedre og bedre.

Resultaterne blev:

  • 13/6 Gøteborg: 13,98 sek.
  • 21/6 Riga: 13,95 sek.
  • 27/6 Gøteborg: 13,85 sek.
  • 5/7 Mannheim 1: 13,79 sek.
  • 5/7 Mannheim 2: 13,78 sek.

Som man kan se, så lykkedes det næsten perfekt med en formtop på det rette tidspunkt. Og disse vigtige erfaringer tager vi selvfølgelig med os, når vi i de kommende uger arbejder frem mod årets store højdepunkt: EM i Zürich.

Efter Mannheim har den stået på et par ugers lidt hårdere træning, hvor den sidste fysisk skulle på plads frem mod årets anden top, ligesom der er arbejdet videre med et par tekniske detaljer. Træningen er forløbet fint – bl.a. test PR i kuglekast, som er en god indikator på, at forholdet mellem styrke og eksplosivitet er på plads.

Fra i dag starter anden del af sæsonen så. Det gør det med Windsprint i Sundsvall. Herefter venter deltagelse i NMU23 uden for den egentlige konkurrence (vi havde ikke andre kvalitets alternativer), DM og Copenhagen Athletics Games inden det går løs i Zürich.

Resultatet i Sundsvall er allerede kommet ind. En SEJR i tiden 13,77 sek. (+2,2 m/s) i finalen er yderst positivt. I det efterfølgende ekstra løb fik han desværre krampe i den ene læg og måtte udgå – men det er dog ikke noget som er “farligt” i forhold til de fremtidige sæsonplaner (altså ikke en skade).

Se Andreas’ løb fra Mannheim – klik her.

TV2 Østjylland kiggede i øvrigt forbi træningen den anden dag til en snak med Sara og Andreas – se indslag her.

Denne sæson har jeg også brugt en del tid på bl.a. Anna Thestrup Andersen og Joseffa Keidser i forhold til at opbygge deres kapacitet på hhv. 200/400/400 hæk og 400/800/400 hæk. Begge var med på landsholdet i Riga, hvor de debuterede ved et udendørs seniormesterskab på fornemmeste vis med nogle fabelagtige ture på 4×400 m holdet. Jeg var derfor rigtig spændt på at se, hvad de kunne til første formtops hovedstævne: World Youth Games i Gøteborg.

Og de skuffede på ingen måde! Først var det Joseffa, som løb en mega god 800 m. Med tiden 2.11,24 sek. smadrede hun sin PR og vandt junior pigernes konkurrence. I hendes første rigtige 800 m udendørs efter den nye træningsplan løber hun hele 8 sek. hurtigere end sin PR før 2014. Dagen efter fulgte hun op med en udemærket 400 m (var desværre lidt mærket) på 58,19 sek., og om søndagen var der endnu en PR med 26,80 sek. på 200 m – PR med 1½ sek.

Anna startede ligeså stærkt som Joseffa med en PR allerede i første øvelse. 62,87 sek. på 400 m hæk, hvilket om lørdagen blev fulgt op af endnu en PR på 400 m med 57,33 sek. Jeg har efterhånden ikke tal på hvor mange PR’er Anna har sat i 2014 (ude og inde). Søndage var hun desværre lidt brugt, om på 200 m måtte hun “nøjes” med 25,63 sek. – kun 19/100 sek. fra PR.

For begge de to piger, så drejer det sig nu om sensommer sæsonen. Anna satser på den lidt tidlgiere del med NM U23, DM, NM U20 og DMU, mens Joseffa satser lidt senere, men stiller også op i DM.

For de øvrige i Jakob, Mathias og min træningsgruppe, så har flere haft en rigtig flot juni-periode, hvor første formtop skulle være. For de fleste er der nu fokus på stævnerne fra midt i august og frem til midt i september. Bl.a. Frederik Peschardt, som har haft en eksplosiv fremgang denne sæson, men som løb ind i en baglårsskade lige inden landskampen i Riga. Han satser på NM U20 og resten af sæsonen.

Ellers ser vi frem til resultaterne for Casper, Christian, Tristan, Esben og alle de andre…..

Det bliver spændende at følge alle den kommende tid:-)

Nedenfor er lidt stemningsbilleder fra træningen den anden dag:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s