Vanvittig nyhed: Dansk rekord i 60 m hæk

Posted: 20 February, 2014 in Nyheder
Shujaa Benson på vej over hækken ved et tidligere stævne i 2014. Foto: Texas Tech Athletics Communications

Shujaa Benson på vej over hækken ved et tidligere stævne i 2014. Foto: Texas Tech Athletics Communications

I den forgangne weekend blev der sat dansk rekord i 60 m hæk for herrer. Og nej, det var ikke Andreas Martinsen, men Danmarks nok mest hemmelige atletikstjerne, som var på spil. Ved et stort amerikansk College-stævne i Arkansas løb den totalt ukendte Shujaa Benson (Aarhus 1900) formidable 7,80 sek. på 60 m hæk, og forbedrede dermed den efterhånden noget forældede danske rekord på 7,84 sek. sat af Claus Hirsbro.Rekorden blev sat i indledende heat ved Tyson Invitational, hvor han forbedrede sin personlige rekord 8,08 sek. til 7,80 sek.! Et fremragende resultat. I semifinalen blev det til 7,88 sek., og i finalen 7,91 sek.

Udover den overraskende danske rekord i hækkeløb blev det desuden til dansk årsbedste i længdespring med resultatet 7,54 m (personlig rekord med 4 cm).

Hvem er Shujaa Benson?
Som nævnt, så er Shujaa nok Dansk Atletiks mest hemmelige internationale udøver, og mange spørger nok hvem Shujaa er. Jeg har selv været i kontakt med Shujaa siden 2010, og har løbende fulgt udviklingen. Og med det store resultatmæssige ryk, som Shujaa nu gennemgår, er vi blevet enige om, at det er på tide, at Atletikdanmark lærer mere om Shujaa.

Her kommer lidt mere info om den nyslåede rangliste 1’er.

Han er født i Tanzania – én af en større børneflok. Moderen mødte på et tidspunkt en dansk mand og blev gift, hvorefter de flyttede til Danmark da Shujaa var otte år.

Som så mange andre danske drenge begyndte han til fodbold indtil 16-års alderen, hvor han skiftede til amerikanske fodbold. Så begyndte det ellers at gå hurtigt! Først blev han udtaget til det amerikanske U19 landshold til at spille EM i Spanien. Til turneringen blev han hædret som ”Most Valued Player”, og derefter fik han scholarship (stipendie) til et american football-program der hedder ”USA football” til at komme til USA og spille for Lake Forest Academy High School i Chicago, Illinois. Som 18-årig drog han så til USA, og året efter skiftede han til Loyola Academy, som var et af statens bedste hold. Her spillede han ”cornerback” for Loyola Academy (i 2009) på holdet som nåede semifinalen i statsmesterskabet. Efter fodboldsæsonen begyndte han at løbe for Loyola Academy, og da hans løbetræner, Frank Amato, sagde han troede, at Shujaa kunne opnå et scholarship i sprint/hæk, begyndte han at tage det seriøst.

Allerede samme år (i 2010) kvalificerede han sig til Illinois State Championships i længdespring, 110 hæk og 300 meter hæk. Han var faktisk favorit (havde sat skolerekord mv.), men kiksede starten og blev kun 5’er. I 300 m hæk blev det en 3. plads og længde gav ingen markering. Der kom dog et par tilbud fra nogle universiteter i den bedste række (division 1), og han valgte University of Illinois.

Første college-år var plaget af skader, og det endte med en operation i foden. Han løb derfor ikke i udendørssæsonen. Året efter var der lidt problemer på skolen, og da et af USA’s bedste universiteter, Texas Tech, tilbød en plads på deres hold slog han til. Skolen er bl.a. kendt for sine fremragende resultater i hækkeløb – senest har skolen produceret en af verdens nuværende hækkeløber Omo Osaghae (13,23 sek.). Hækkeløbstræneren Dion Miller har da også en lang liste af topnavne på sit CV.

Comeback-sæsonen blev 2012, men baglårsproblemer satte en stopper for topresultater. 2013 blev et mindre vendepunkt, selv om resultaterne ikke var helt som Shujaa havde drømt om. Der blev primært konkurreret i 400 m hæk og længdespring. Det blev dog til en 4. plads ved conferencemesterskabet ”Big 12” i 2013 i længdespring og 7,58 (w)/7,50 m som bedste resultater.

Først i 2014 er der igen en satsning på kort hæk, da trænerne har været meget forsigtige. Status pt. er, at Shujaa føler sig friskere og mere fit end nogensinde før, og har blikket stift rettet mod gode resultater i hækkeløb. Bl.a. har han haft 3 gode indendørskonkurrencer denne indendørssæon.

Træningen hos Texas Tech
Shujaa beretter her om sin træning hos Texas Tech:

”I løbet a off-season træner vi fra september til december mandag til fredag. Vi er i skole om morgen til ca. kl. 1, og så har vi træning fra ca. 2 til 5. Først løbetræning og derefter vægttræning. I løbet af selve sæsonen (januar til juni) træner vi hårdt mandag og tirsdag, hvor vi også løfter. Onsdag varmer vi bare let op og får behandling. Vi rejser normalt torsdag eller fredag til konkurrencer rundt i landet.

Vores skoletimer er normalt sat til morgenen, så vi ikke har noget om eftermiddagen. Der ikke meget fritid derudover. J:)eg træner normalt længdespring om mandagen og løbetræning derefter. Tirsdag er det hækkeløb.

I off-season er mandag og tirsdag fysisk træning. Onsdag restitutionstræning og så står den ellers på fysisk træning igen torsdag og fredag. I off-season begynder vi typisk først på teknisk træning omkring november/december.”

Fremtidige ambitioner
Først og fremmest venter der et par spændende sæsoner for Shujaa i USA. Det kortsigtede mål er selvfølgelig en topplacering ved NCAA mesterskaberne, og ellers er det hurtige tider på 110 m hæk til foråret som er i fokus.

Shujaa har et år tilbage i USA stadigvæk, og derefter må fremtiden vise hvad muligheder der er. Hans drøm er at repræsentere Danmark ved OL, og måske allerede 2014 kunne være året hvor Shujaa får debut i den rød/hvide danske landsholdstrøje.

Shujaa Bensons resultater – klik her

Shujaa Bensons profil hos Texas Tech – klik her

Shujaa i aktion ved Tyson Invitational (bane 4):

Comments
  1. ppc says:

    I’m not sure where you are getting your info, but great topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s