IAAF Academy Sprint/Hurdles (opd. med dag 4)

Posted: 10 December, 2013 in Nyheder
Fællesbilleder fra IAAF Sprint/Hurdles Academy 2013

Fællesbilleder fra IAAF Sprint/Hurdles Academy 2013

I disse dage er jeg i Bradenton, Florida i USA, hvor jeg deltager i IAAF’s Academy i sprint og hækkeløb. IAAF har et internationalt 5-trins træneruddannelses-system, hvor dette kursus er øverste trin – altså niveau 5 (rent faktisk giver kurset kredit som videnskabeligt fag på et antal anerkendte sportsuniversiteter rundt om i verden). Samtidig fungerer det som et niveau 3 kursus i USA’s eget træneruddannelsessystem, hvilket er deres højeste niveau. Består jeg kurset har jeg altså den højeste mulige træneruddannelse som disciplintræner i sprint/hæk – både i USA, men ikke mindst i international atletikregi.

Jeg vil her forsøge at beskrive mine oplevelser, indtryk og vigtigste input fra kurset, så det forhåbentlig både kan inspirere og berige andre trænere – dels til at uddanne sig, og dels til at søge mere information om de specifikke emner.

Mit kursus startede i og for sig allerede i sommers, da jeg på nettet fandt information om kurset. Jeg har i adskillige år ledt efter enten et niveau 4 eller 5 kursus i IAAF regi, men de seneste 5 år er kurserne kun udbudt én gang i Europa – og begge gange på russisk! Jeg blev derfor meget spændt da jeg opdagede at det amerikanske forbund udbød kurset i samarbejde med IAAF i år.

For at blive optaget skulle jeg have en anbefaling fra det lokale ”IAAF Regional Development Centre”, som ligger i Moskva. Det krævede en god anbefaling fra forbundet, hvilket Bo og Thomas på DAF’s kontor var behjælpelig med. Og efter lidt skriverier frem og tilbage med russerne, så fik jeg min anbefaling, som blev sendt af sted til USA. En lille måneds tid senere fik jeg så den glædelige nyhed, at jeg var blevet optaget:-)

Kurset er oprindeligt normeret til et 3-ugers kursus, men dette er i komprimeret udgave, så det bliver gennemført på 1 uge. Det stiller dog meget store krav til deltagerne. Mere om dette senere.

Dag 1:
Lørdag d. 7/12 tog jeg af sted fra Aarhus på vej til Tampa, Florida, hvorefter jeg var næsten fremme. Inden jeg kunne deltage skulle jeg dog have lavet min ”home assignment”, som var første af i alt 4 eksamener, som man skal bestå for at få den samlede uddannelse. Et 30 siders kompendium med forskellige skriftlige opgaver undervejs skulle løses. Og den lange rejse blev brugt til at få de sidste opgaver løst. Da jeg landede i Tampa var det sent om aftenen, og jeg havde bestilt et lufthavnshotel. Selve kurset startede først dagen efter, og der var fortsat en times kørsel til kursusstedet fra Tampa.

Dag 2:
Søndag morgen vågnede jeg tidlig med lidt jet-lag i kroppen, og gik straks i gang med den sidste korrekturlæsning mv. på min hjemmeopgave. Da jeg var færdig havde jeg fortsat 3 timer til kurset startede, og tænkte at det var min eneste chance for at lege lidt turist på turen.

Jeg fandt ud af, at Tampa Bay Buccaneers spillede hjemmekamp i NFL (American Football) ganske tæt på hotellet lige præcis der, så jeg skyndte mig at købe en billet og smutte til football. Jeg har aldrig set en football kamp før, og kender faktisk ikke reglerne rigtigt, så det var lidt af et sats. Men, det var en mega fed oplevelse! Efter 18 sek. havde hjemmeholdet scoret første touch down, og ikke mange minutter senere et til. Så der var masser af gang i publikum, og jeg fik en god football oplevelse.

Jeg måtte dog gå allerede midtvejs i kampen, da jeg jo ikke måtte komme for sent til kurset. Det var dog alle pengene værd (i øvrigt blev der stort set ikke scoret mere efter jeg gik).

CIMG6109         CIMG6113

Selve kurset bliver afholdt på noget der hedder IMG Academy. Oprindeligt hed det Bolletieri Tennis Academy, og var som navnet siger et tennis akademi. I dag har det masser af andre idrætsgrene på programmet såsom fodbold, american football, basketball, baseball, golf og selvfølgelig atletik. Tennis er stadig dominerende med i alt 55 tennisbaner på akademiet. Det er alt i alt det mest fantastiske træningscenter jeg til dato har oplevet – alt er state-of-the-art, og det vrimler med kæmpe talenter, håbefulde unge og nogle kæmpe superstjerner.

Aftenens faglige program bestod af tre introduktionsforelæsninger. Dels fra lederen af atletikprogrammet, Loren Seagrave, dels fra den karismatiske grundlægger af centret Bolletieri og dels fra den ansvarlige fra det amerikanske atletikforbund.

Seagrave er et af hovednavnene på kurset. Han har trænet et utal af OL og VM medaljer i sprint, hæk og spring, og er noget af det tætteste man kommer på en levende atletiktræner legende. Vi fik også hilst på en af de øvrige hovedundervisere i det praktiske på kurset: John Smith. Han må siges at være en anden levende atletiktrænerlegende med et vandvittigt antal OL og VM medaljer på CV’et som træner. Han har base i Los Angeles, hvor han i dag er træner for det professionelle HSI hold, som har talt navne som Kevin Young, Maurice Green, Ato Boldon, Allen Johnson, John Drummond, Carmelita Jeter, Jason Richardson osv.

Dag 3:
Ved halv seks tiden stod jeg op for en lille morgenløbetur på det fantastiske campus anlæg. Efter at have læst op på de sidste detaljer i undervisningsmaterialet, var jeg 8.00 klar til første forelæsning. Det blev tre forelæsninger i træk, som endte med 5 klokketimers non-stop forelæsning! Så er vi ligesom i gang…. En af disse blev holdt af Ralph Mann omkring sprint biomekanik. Han er PhD i sprint/hæk biomekanik (og i øvrigt tidligere OL sølv medaljevinder i 400 m hæk), og er den i verden jeg kender, som ved mest om dette. Jeg har haft muligheden for at høre ham før, hvor hver gang er det en inspiration af en anden verden. En af de vigtigste ting jeg tager med fra ham er, at de ting vi i Danmark arbejder med som common sense i sprintteknik, det er mere eller mindre forældet for 30-40 år siden. Den forskning som man i USA har til rådighed på området buldrer af sted med så stor fart, at vi desværre må oppe os gevaldigt, hvis vi ikke skal hænge fast i gamle traditioner og fejlagtige forestillinger. Han har netop udgivet en revideret udgave af sin biomekanikbog, som selvfølgelig er købt med hjem (se et tidligere kursus med Mann – klik her).

En af hovedkonklusionerne er, at den såkaldte ”front-side mechanics” er klart overlegen i kraftudvikling. Bl.a. kan det ikke svare sig at lave fuld udstrækning i skridtafviklingen, da den ekstra energi det tilfører, ikke kan opvejes af den forøgede kontakttid. Et andet interessant faktum er, at svævetiden stort set altid er ens – både hos elite og begyndere, så det handler alt andet lige om at fokusere på hurtig frekvens med kort kontakttid, givet at man laver den rette bevægelse. Det giver således heller ikke mening at fokusere på længere skridt, da dette kun kan/skal ske via øget kraftudvikling.

Klishina får gennemgået hvordan den biomekaniske model af hendes krop ser ud sammenlignet med hendes faktiske løb.

Klishina får gennemgået hvordan den biomekaniske model af hendes krop ser ud sammenlignet med hendes faktiske løb.

Efter de 5 timers forelæsning stod den på først en session omkring anvendt biomekanik ude på stadion. Her skulle Ralph Mann lære en udøver at løbe korrekt baseret på sine computermodeller. Da vi skulle bruge en ”forsøgskanin” på højt niveau, men ikke en alt for tilrettet sprinter, så havde de fået en længdespringer til at komme. Det var ingen ringere end den russiske tidligere europamester Darya Klishina til at komme. Hun løb nogle sprint, som blev optaget, hvorefter hendes antropometiske mål blev lagt ind i computeren. Derefter lavede computeren ”den perfekte løbestil” til hende, og lagde den ind som en tændstikke mand på filmen af hende. På denne måde kunne man tydeligt se, hvilke fejl hun lavede. Efter en kort træningssession med bestemt teknik blev hun gentestet, og voila, nu løb hun nærmest perfekt sprint. Meget imponerende at opleve. Det skal siges at hun ikke på forhånd vidste hvad der skulle ske, og havde aldrig mødt Mann før!

John Smith instruerer.

John Smith instruerer.

Næste session stod på sprinttræning med John Smith, hvor vi brugte et af USA’s største 100 m talenter for piger som forsøgsperson.

Sidste punkt på dagen var en halvanden times forelæsning om energisystemer i 400 m og 400 m hæk af lederen af performance forskningsprogrammet på Indiana University (og selv træner for nogle landsholdsatletikfolk i USA). En af hovedkonklusionerne var, at nyeste forskning viser, hvordan den aerobe energitilførsel har markant større betydning i 400 m og 400 m hæk end man tidligere har antaget, hvilket giver nogle klare træningsimplikationer, som jeg er sikker på vil blive inkorporeret. Aller sidste punkt på dagsordenen for en MEGET lang undervisningsdag var udskrivning af næste eksamensopgave. En ”poster-assignment”, hvor vi alle fik 48 timer til at lave en poster (blot ingen fritid til det). Så efter 12 timers undervisning mv., så brugte jeg lige aftenen på, at forberede min plakat, som jeg så kan tegne/skrive ind i morgen aften, så jeg er klar til præsentation af denne på onsdag. 

Dag 4:

Oplæg om træningsfilosofi fra John Smith.

Oplæg om træningsfilosofi fra John Smith.

Lidt over seks ringede vækkeuret! Inden en lang dags undervisning havde jeg brug for en lille morgenløbetur rundt om akademiet, hvor jeg undervejs kiggede forbi det fantastiske vægtrum, hvor der allerede var fuld aktivitet. 

Lidt senere startede selve undervisningen, hvor først John Smith forelæste om hans træningsfilosofi i forhold til opbygningen af sprintere. Kodeordene var opbygning af en balanceret atlet og en stærk atlet inden man begynder at fokusere på absolut hurtighed. Og som det hører sig til med sådanne trænerlegender, så var det fyldt med masser af gode anekdoter og sjove historier “fra den virkelige verden”. 

Herefter tog Dr. Ralph Mann over igen, og formiddagens emne var sprintstarten. Her må jeg sige at vi blev præsenteret for cutting edge knowledge, som virkelig var interessant. Siden sidst jeg hørte ham for to år siden, så har de haft held med at “knække den biomekaniske kode” i forhold til sprintstarten. De har nu påvist at den såkaldte “shuffle-start”, som fx både Bolt og Gatlin anvender er både teoretisk og praktisk den klassiske “jump-start” overlegen. Meget interessante data blev vist, og den efterfølgende praktiske session var netop en træning af dette med direkte biomekaniske analyser. Jamaicanerne har vidst/troet på dette i årevis, og nu er videnskaben endelig ved at komme efter, og kan således påvise det, som vi er mange der har haft på fornemmelsen, men ikke 100 % har turdet gå all-in på. Det gør jeg dog nu….

Mann instruerer Anaso i det teoretiske/tekniske ændringer han bør lave, og hvordan han som udgangspunkt løb/startede.

Mann instruerer Anaso i det teoretiske/tekniske ændringer han bør lave, og hvordan han som udgangspunkt løb/startede.

Dagens forsøgsperson var et af verdens største sprinttalenter – men samtidig en halv-skidt starter, nemlig sydafrikanske Anaso Jobodwana. Anaso vandt bl.a. Universiaden med en drømme 200 m og har PR’er så god som 10,10 og 20,13 sek (meget godt af en rynd og ranglet 21-årig. Og jeg må sige at den nye model for sprintstarten lavede mirakler med Anaso. Efter 1 times træning havde vi forbedret hans første 3 m med hele 8/100 sek (!!!), hvilket endda akkumulerer yderligere de kommende meter. Selvfølgelig er der masser af forbehold, men alligevel… Ingen havde set noget lignende – ikke engang John Smith (som straks tilbød Anaso amerikansk pas) eller Ralph Mann, som dagligt arbejder med verdens bedste sprintere! 

Senere fortsatte dagen med mere praktisk undervisning efterfulgt af en glimrende 110 m hæk biomekanik forelæsning fra Mann. Igen må jeg blot konstatere, at enhver top sprinttræner bør ofre de ressourcer det kræver at høre Mann gennemgå de biomekaniske studier han har lavet for USATF de seneste 31 år – det er outstanding!

Min poster er klar til aflevering. Ikke noget kunstværk, men det går vel an alligevel... Ikke nemt, når man hverken får tid eller hjælpemidler til at lave den!

Min poster er klar til aflevering. Ikke noget kunstværk, men det går vel an alligevel… Ikke nemt, når man hverken får tid eller hjælpemidler til at lave den!

Godt træt sluttede dagens undervisning ved 7-tiden. Efter 13 timers undervisning (indrømmet – vi havde sammenlagt en hel times pause undervejs til bl.a. at spise frokost),så kalder sengen en smule. Men…., da vi skal aflevere vores “poster” i morgen til frokost – og samtidig har undervisning hele dagen i morgen, så skulle jeg lige tilbage til værelset og lave lektier:-) 

To timer senere var jeg endelig nået til fyraften på en fremragende dag. Og selv om det kan virke mærkeligt, at jeg så bruger tid på at skrive denne blog, så der faktisk en mening med galskaben. Det giver mig en mulighed for at gå alle dagens indtryk igennem en ekstra gang, så det på den måde sætter sig bedre fast. Og forhåbentlig kommer det sågar nogle af mine trænerkollegare til gode også:-)Opdatering følger de kommende dage…..

Den biomekaniske model, som Anaso skulle forsøge at efterligne.

Den biomekaniske model, som Anaso skulle forsøge at efterligne.

Comments
 1. Michael Bruun Jepsen says:

  Hej Mikkel
  Det lyder helt vildt inspirerende! Håber du har overskud og lyst til at lave et spotkursus, når du kommer retur, for der er ingen tvivl om, at det tilsvarende kunne være utroligt inspirerende for de øvrige danske sprinttrænere at blive klædt på med den nyeste viden og trends.
  Nyd det i fulde drag :o)
  Michael Bruun Jepsen

 2. In this essay I will consider the social, economic and political factors of gta san andreas download.
  Underestimate gta sa download for your peril.
  Remarkably gta san andreas download is heralded by shopkeepers
  and investment bankers alike, leading many to mention that a few of todays most brilliant minds seem not capable of recognising its increasing relevance to understanding our children and grandchildren.
  Crossing many cultural barriers still draws remarks like
  ‘I wouldn’t touch it which has a barge pole’ and ‘i’d rather eat wasps’ from global commercial enterprises, who’re yet to develop accustomed to its disombobulating nature.
  Relax, relax and gasp as I display the rich tapestries of gta san andreas download.

  Social Factors

  While some scholars have claimed that there is
  no such thing as society, that is rubbish. Upon Peter Pinkleton-PishPosh’s come back to Britain he remarked ‘class will refelect the inner hero’
  [1], he still did not understand that if a person seriously
  promises to ‘not judge a magazine by its cover’, the other must read a lot of books.

  More a melody to societies dysfunctions when compared to a parody with the self, gta san
  andreas download is fairly good.

  Primarily gta san andreas download builds trust one of many
  people. It grows stonger daily.

  Economic Factors

  Increasingly economic growth and innovation are being attributed to gta san andreas download.
  We will begin by going through the Maiden-Tuesday-Lending model, a lovely model.

  Average
  Wage

  gta sa download

  How do we explain these clear trends? Clearly the normal wage plays
  in increasingly part in the market economy.
  What it all relies on is money. Capitalists love gta san andreas download.

  Political Factors

  Politics, we all agree, is a fact of life. Comparing current political thought your held just
  ten years ago is a lot like comparing the vote in the man in the street with
  that of one more acquainted with gta san andreas download.

  Take a moment to consider the words of style icon Elijah Rock
  ‘You can lead a horse to water, big deal.’ [2]
  He was first introduced to gta sa free download by his mother.
  It would be a good idea to approach the subject
  with the considered that ‘if you do not have anything nice to convey, don’t
  say anything at all’. However this usually leads to missing out important facts.

  Why did gta san andreas download cross the trail?
  – To get to the other side! Just my little joke, but lets hope that gta san
  andreas free download doesn’t inspire similar hilarity within the next
  elections.
  Conclusion

  To reiterate, gta san andreas download might not be the best thing since sliced bread,
  however it is still important. It fills a hole, puts out ‘fires’, and
  figures show it’s really a winning formular.

  I shall give the final word to star Elvis Travolta: ‘Oooh yeah gta san andreas download shoo badaby dooo.’ [3]

  [1] Flankton – The Complete History – 1999 Fantastico Publishing

  [2] Rock – Roll It Up – 1977 – F. Lower Publishing

  [3] Everything you always wanted to learn about gta san andreas download, but were afraid to
  inquire about. – Issue 287 – QKS Publishing

 3. Why people still use to read news papers when in this technological globe the whole thing is existing on net?

 4. Hi to every one, it’s genuinely a fastidious for me to visit this web site, it contains important Information.

 5. Bernadette says:

  Mu seriously, by suggesting that the labor force needs to be considerably docile, flexible, and trusting, Cheese will rarely ready leaders in companies to the difficulties of dealing with today’s staff members.
  For this central activity of leadership, Cheese is not just of no aid: it is deeply misleading.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s