Reportage fra en DANSK REKORD i 110 m hækkeløb

Posted: 24 June, 2013 in Nyheder

Kaunas1I weekenden blev det som bekendt til en Dansk Rekord til Andreas Martinsen, da han ved den årlige landskamp løb sit livs løb, og sikrede sig en andenplads i tiden 13,68 sek. Tiden var dels 14/100 sek. under den bestående danske rekord fra 1987 og dels hele 26/100 sek. under Andreas’ tidligere bedste tid, og gjorde, at vi kunne rejse hjem fra litauiske Kaunas med et kæmpe veltilfreds smil.

Her kommer lidt tanker omkring rekorden samt en reportage fra stævnet i Litauen.

Som tidligere nævnt her på siden, så har der hele sæsonen været en klar plan for årets målsætning: En Dansk Rekord – og helst ved landskampen. Og som planlagt, så gjort!

Efter et par gode stævner i Tyskland og Danmark, så startede vi for en god uges tid på den planlagte formtopningsperiode. Første store udfordring var Bislett Games sidste torsdag, hvor Andreas skulle løbe i et velbesat heat lige inden Diamond League stævnets hovedprogram. Desværre gik der “kuk i logistikken” da hans fly fra Billund blev aflyst, og han måtte over København, og mistede alvorlig tid. Han nåede frem til Oslo i sidste øjeblik, og fik et glimrende løb alligevel. Tiden stoppede på 13,77 sek. – desværre med en medvind på +2,3 m/s, og dermed kunne rekorden ikke anderkendes. Men rekord eller ej, så var selvtilliden hvertfald på plads;-)

Efter dette løb tog han direkte videre til Göteborg, hvor vi begge havde en rigtig god fornemmelse. Formen nærmede sig en “peak”, men desværre ville vind og vejr ikke hjælpe med! En bragende modvind ødelagde chancerne for en hurtig tid, og gav desuden Andreas en lidt tung fornemmelse, som jo bestemt ikke var det han skulle føre på dette tidspunkt i sæsonen. Tiden sluttede på 14,18 sek. med -2,8 m/s, hvilket egentlig var ganske fornuftigt under forholdene.

I dagene efter stævnet var Andreas lidt nervøs for den lidt tunge fornemmelse han havde haft i Göteborg, så vi lettede ugens træning markant, og begyndte en langsom opladning til årets hovedmål: Landskampen.

Da vi ankom til Kaunas var der ingen tvivl: Andreas var klar. Vejrudsigten meldte sol og varme, og kombineret med en ganske let medvind, var der ganske enkelt ingen undskyldninger for ikke at lave en top-præstation. Vi havde planlagt en power/hurtighedstræning lørdag aften inden søndagens løb, og da Andreas blev sat på 4×100 m holdet, så var det jo ikke noget problem at få dette udført.

Andreas viste da også at hurtigheden var på plads i stafetten, selvom vi må erkende at han vist ikke er verdens mest rutinerede stafetløber. Lidt knas i skifterne, men trods alt kom depechen rundt.

Søndag formiddag blev brugt på et kort “taktik-møde” for resten af dagen. Vores snak blev egentlig ganske kort, for det lyste ud af Andreas at han var klar, så det gav ikke mening at sige så meget. Så Andreas fokuserede på sin opladning, indtil han ca. 2½ time før løbet tog ud på stadion.

Opvarmningen gik fremragende, hvor han i sine stigningsløb nok løb den højeste hastighed han nogensinde har løbet med. Det var derfor med en kombination af stor ro og kæmpe nervøsitet i maven, som jeg afleverede Andreas med i call-room’et ½ time inden start. Ro fordi jeg vidste at han var mere klar end nogensinde før, og nervøsitet fordi jeg vidste at noget stort var på vej, men jeg frygtede selvfølgelig at han ville lave en kostbar fejl.

Gæt hvem der var mest tændt inden løbet i Kaunas?

Gæt hvem der var mest tændt inden løbet i Kaunas?

12 min inden start kom løberne på banen. Andreas så fortsat klar og opsat ud, og fik lavet en prøvestart. Denne var ikke helt som den skulle, så han blev sat til at lave en til med en lille justering. Denne sad til gengæld “lige i skabet”, og jeg kunne ønske ham godt løb.

Jeg gik mega spændt ned på tribunen lige ved målstregen og stillede mig klar med kameraet oppe på de bagerste rækker. Jeg må sige at jeg var ekstrem nervøs – på den positive måde, for jeg vidste at det her kunne blive rigtig interessant!

Da starten gik nåede jeg lige at tænke “pis, han ramte ikke starten ordentlig”, inden jeg 1-2 sekunder senere kom mere og mere op at køre, da jeg kunne se med hvilken fart han fløj op ad banen. I mål var der dømt nærmest dødt løb mellem Andreas og en cypriot! Måluret var stoppet på 13,68 sek., så selvom Andreas ikke vidste om han havde vundet, så jublede han som en gal (faktisk så meget, så præmiepigen fejlagtigt gav Andreas sejrsblomsterne). Derefter ventede ca. 5 min., hvor jeg ver meget rastløs indtil resultatet kom på tavlen.

Kaunas3Da resultatet kom op – med 13,67 sek. til cyprioten og 13,68 sek. til Andreas fløj både Andreas og jeg op i glæde. FEDT! Sæsonen målsætning opfyldt med både PR og dansk rekord – og så præcist der, hvor vi havde planlagt det. Fantastisk!

Først og fremmest er resultatet en kæmpe forløsning efter et par år hvor man med rette har kunnet stille spørgsmål tegn ved, om han nogensinde skulle indfri talentet. Og efter den alvorlige skade 53 uger tidligere, var der nok flere der havde dømt ham ude. Men, nu er han tilbage i toppen af europæisk hækkeløb, og vi kan igen begynde at drømme om internationale mesterskaber etc.

Selv om vi selvfølgelig stadig er meget glade oven på det fremragende resultat, så prøver vi fortsat at holde begge ben på jorden og tænke langsigtet. Vi har derfor besluttet ikke at presse på i et par uger, for at få lidt ømhed forskellige steder væk. Derfor bliver næste stævne første om 2 uger, når han løber i Belgien og Holland.

Artikel fra BT – klik her.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s