Første to træningsperioder overstået

Posted: 5 December, 2011 in Nyheder

Træningsåret er delt op i en række forskellige træningsperioder. Ud over de to hovedcyklusser – indendørs og udendørssæson, så er året delt op i en række underperioder. Sæsonen der typisk starter i oktober og varer til september året efter, er altså for 2012-udgaven allerede i fuld gang. For ca. 1½ uge siden sluttede vores anden 4-ugers cyklus, og på den baggrund vil jeg her gøre lidt status.

Hovedplanen for sæsonen 2012 - oversigten der styrer hele træningsplanen for Saras 2012 sæson

Overordnet set er træningen kommet godt i gang. Første 4-ugers cyklus bestod primært af generel træning med både styrketræning, løbe- og udholdehedstræning, generelle træningselementer som gymnastik, medicinboldskast, koordination etc. Denne periode er lidt af en kick-start for hele systemtet efter dels en lang stævneperiode med ganske lav træningsmængde, og derefter et par ugers total pause.

Anden 4- ugers cyklus, som altså netop er sluttet, består af mange af de samme elementer, men samtidig begynder træningen allerede at tage et mere disciplinspefikt udtryk. Eksempelvis går 400 m hækkeløberne i gang med forskellige øvelser til træning af rytme og skift af angrebsben undervejs, ligesom 110 m hækkeløberne kommer i gang diverse frekvensøvelser samt specifikke øvelser til teknisk træning af hækpassagerne.

I vores typiske 4-ugers cyklus har vi normalt 2 hårde uger, en middel uge og en let uge. I den lette uge er både intensiteten og mængden typsik nedsat – til gengæld plejer vi at krydre den med nogle tests. Den seneste træningsperiode sluttede da også af med test i dels styrketræning og dels i den såkaldte 4-kants test, som er en ca. 1290-1300 m lang test på nogle veje omkring Marselisborghallen – og ja, ruten er som at løbe en firkant;-)

I 4-kants testen er det årets afgørende test vi løber i slutningen af cyklus nr. 2, mens det i vægttræningen er årets første pejlemærke, som også skal danne rettesnor for den kommende periodes vægttræningsprogram. Resultaterne af 4-kantstesten var ganske positiv. Specielt Sara og Thomas, som har brug for en stor aerob kapacitet, var det positivt at se, at resultatet var i top. I vægttesten lå de fleste foran sidste års resultater, og flere satte sågar PR undervejs – ikke dårligt!

Nu er vi så kommet i gang med tredje periode  i træningsåret 2012. Periode har været i gang i knap 1½ uge, og varer til lige efter jul. Til den tid vil testen bl.a. bestå i at løbe stævnet “Sidste Chancen” i Aarhus. Resultaterne fra dette stævne plejer vi at benytte som en specifik test af præstationsniveauet umiddelbart inden vi går ind i den afgørende “konkurrenceforberedende” træningscyklus.

Indholdet af den igangværende træningscyklus er en kombination af enkelte generelle elementer kombineret med en række semispecifikke. Dertil kommer at i den igangværende periode introduceres decideret konkurrencetræning også. Eksempelvis var alle kort sprintere/hækkeløbere i startblokken for første gang i lørdags, og træningen begynder altså at ligne den egentlige disciplin mere og mere – overskrifterne i indeværende periode kan kort beskrives som “stor træningsmængde kombineret med specifik kvalitetstræning” – alt i alt en meget hård og belastende træningsperiode.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s