Hvad ved jeg nu også om det….?

Posted: 16 December, 2008 in Nyheder

bolt Ja, det er et godt spørgsmål, men jeg har vovet mig til at udtale at Usain Bolt måske kan tage verdensrekorden på 400 m hvis han virkelig vil, og satser helhjertet på det! Anledningen er, at han selv har udtalt at han overvejer et attentatforsøg i 2010, og Politikken bad derfor mig om at give mit besyv med (se nedenfor)!

Med Usain Bolts udtalelse in mente bliver det derfor interessant at komme over og med egne øjne se om træningen allerede på nuværende tidspunkt er ved at blive gearet mod længere sprint. Jeg tror det dog ikke, da VM i Berlin i 2009 er for stor en begivenhed til, at de skulle begynde at satse allerede nu.

Men vi for se når vi om 2 uger lander på Jamaica…

Nedenfor kan man se Usain Bolt løbe 400 m tidligere i år mod bl.a. Asafa Powell (nr. 3). Bemærk accenten når der heppes omkring 200 m mærket 😉 Aldrig har det set så let ud at løbe 46,94 sek. i januar måned midt i grundtrænignen! I øvrigt er stævnet opkaldt efter Grace Jackson – den 6. hurtigste 200 m løber igennem tiderne og hende vi har til at arrangere træningslejren for os!

Artikel fra dagens Politikken:

“Bolt klar til at lide for endnu en verdensrekord

Verdens hurtigste på 100 og 200 meter, Usain Bolt , vil også have rekorden på 400 meter, men det bliver en hård omstilling, siger dansk træner.

Mere vil have mere, og for verdens hurtigste menneske, Jamaicas Usain Bolt , er det ikke længere nok at være tredobbelt olympisk guldvinder og tredobbelt verdensrekordindehaver. Han vil også erobre verdensrekorden i den sidste sprinterdistance, han endnu ikke har domineret – den klassiske baneomgang – 400-meteren.

Priser og kåringer er regnet ned over Bolt , siden han skubbede alle konkurrenter ud af Fuglereden i Beijing under sommerens OL og blev begivenhedens måske største navn. Senest er det blevet til BBC Sports internationale pris, og i den anledning er den 22-årige sprinter kommet frem med sit næste mål.

»Alle vil jo gerne slette den 400 meter-rekord. Også jeg, selv om jeg ved, at træningen til 400-meteren er langt hårdere, end den er til de kortere distancer«, siger Usain Bolt til BBC.

Og hård træning venter der uden tvivl den høje sprinter, hvis han skal slette legenden Michael Johnsons rekord på 43,18 sek., for Bolts hidtil bedste tid på distancen er 45,28 sek., som han fik noteret i maj sidste år hjemme i Kingston. Derfor ved han også godt, at det ikke bliver lige med det samme, han skal slette Johnsons rekord, selv om nogle mener, at han kun brugte løbet i Kingston som træning og derfor kunne have løbet hurtigere.

»I 2010 er der ingen større internationale mesterskaber, så det år kan jeg satse på 400 meter-rekorden«, siger Usain Bolt , der i næste sæson er nødt til at koncentrere sig om 100 og 200 meter samt 4×100-stafetten, da der i august er atletiktopmøde ved VM på det olympiske stadion i Berlin.

Foruden Bolt er der mange andre, der tror, han kan tage 400 meter-rekorden, deriblandt den danske landstræner i sprint, Mikkel Larsen.

»Hvis nogen kan, så er det ham. Han har den rigtige højde, den rigtige rytme og den rigtige teknik. Det er nok mest et spørgsmål, om han virkelig vil have den, for træningen til 400 meter er meget anderledes. Der er ikke mange sprintere, der får succes med at gå fra 100 til 400 meter, da træningen blandt andet indebærer en hård intervaltræning, der ofte gør, at atleten kan føle sig dårlig på grund af den store syrekoncentration. Det er jo naturligt at stoppe træningen, når man bliver dårlig, så man skal være lidt selvsadistisk for at kunne klare det«, forklarer Mikkel Larsen.

»Bolts fordel er, at han som helt ung startede som 400 meter-løber, så han ved godt, hvad det drejer sig om. Udfordringen for ham kommer, når han om foråret skal omstille sig fra tung grundtræning og så til en ond intervaltræning«, siger landstræneren.

Verdensrekorder på 400 meter forekommer desuden yderst sjældent. Inden for de seneste 40 år er det blot sket to gange! Det var da Harry ‘Butch’ Reynolds (USA) i august under Weltklasse-stævnet i Zürich 1988 slettede Lee Evans’ (USA) markante rekord fra OL i Mexico City 1968 på 43,86 sek. med tiden 43,29 sek., og det var 11 år senere, da Michael Johnson (USA) i 40 graders varme under VM i Sevilla 1999 sænkede omgangstiden med 11 hundrededele af et sekund.

Siden da er det nærmeste, nogen er kommet Johnsons tid, landsmanden Jeremy Wariners præstation, da han blev verdensmester på distancen ved VM sidste år i Osaka: 43,45 sek. Den bedste tid i denne sæson står endnu en amerikaner, OL-guldvinderen LaShawn Merritt, for, da han lidt overraskende med tiden 43,75 sek. henviste Wariner til sølvet i Beijing.

Måske kunne det jamaicanske atletikforbund og Usain Bolt også godt tænke sig at bryde den traditionelle amerikanske dominans på distancen. Det har i en række årtier været en paradedisciplin for amerikanske sprintere, og de 17 hurtigste tider i 2008 er løbet i mål af tre sprintere fra USA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s